2022. év cikkei

Stresszsállapot, microbiom és a gyulladásos bélbetegségek kapcsolata
Az emésztőszervi betegségek és a stresszállapot összefüggéseit évtizedek óta kutatják. Egyik ilyen betegségcsoportot a gyulladásos bélbetegségek (IBD) alkotják. Tény, hogy nem stressz okozza a betegséget, azonban szorongás, ritkában depresszió is társul az alapbetegséghez.

Gasztroenterológia

A hüvelyi mikroflóra és a méhnyakrák kapcsolata
A címet egy idei, szeptemberi cikkből kölcsönöztük, amely szerint „A hüvelyi mikroflóra egyensúlyának hiánya jelentős hatással van a méhnyakrák előfordulására és kialakulására. A patogenezis azonban nem teljesen tisztázott.”

Nőgyógyászat

A bél-szív tengely. A bélflóra és az érelmeszesedés kapcsolata.
Már régóta ismert volt a bél és a bőr flórája, de a mikrobiológiai vizsgálatok lehetőségeinek fejlődésének köszönhetően sok új baktérium törzset sikerült kimutatni és kiderült, hogy olyan helyeken is élnek baktériumok, amiket eddig sterilnek hittünk.

Gasztroenterológia

Firmicutes baktériumok jelentősége a bélflóra szabályozásában
Az utóbbi évek tudományos kutatásai alapján egy olyan baktériumtörzs került reflektorfénybe, amely jelentős hatással van az anyagcserefolyamatokra.

Gasztroenterológia

A hipertónia és a probiotikumok
A hipertónia a szív- és érrendszeri betegségek vezető kockázati tényezője, és évente több mint 9, millió azonosított halálesetért felelős világszerte. A hipertónia több tényező által alakított állapot, melyet genetikai és környezeti tényezők befolyásolnak, mint például a fizikai inaktivitás, az elhízás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a stressz, az étrend és az utóbbi időben előtérbe kerülő bélflóra.

Gasztroenterológia

Beethoven és a hüvelyflóra
A baktériumok is edzhetők. Pontosan ebben rejlik a hatékonyságuk egyik kulcsa. Ha a szaporításuk során olyan körülmények közé helyezzük őket, amikor kénytelenek alkalmazkodni a változásokhoz, akkor olyan tulajdonságokat alakítanak ki, amelyek nem csupán átmeneti, hanem tartós változásokat idéznek elő – akár a genetikai állományukban is.

Nőgyógyászat

Baktériumpopulációk az emlőben
Természetesnek vesszük, hogy a szoptatás során a babák beleiben különböző baktériumpopulációk jelennek meg, amelyeknek szerepe van például a tápanyagokfelszívódásában, és a vitamin-ellátásban. De vajon lehetséges-e, hogy az anyatejbe egyenesen az emlőből kerüljenek be baktériumok? Úgy tűnik, hogy ez egyre valószínűbb mechanizmus.

Nőgyógyászat

A bélflóra változékonysága és sérülékenysége irritábilis bél szindrómában
A bélflóra összetételének (mikrobiom) kutatása és az egyes kórképekkel való összefüggése forradalmi változást hozhat az orvostörténetben. Az utóbbi évtizedek felfedezéseinek eredménye egy teljesen új szemlélet, amely az orvosi diagnosztika mindennapjaiba is be fog kerülni, bár jelenleg még forrongó állapotban van.

Gasztroenterológia

BIO-KULT NEURÁVAL a nyugodtabb, egészségesebb életért
A bélflóra egy olyan komplex ökoszisztéma, amely részt vesz szervezetünk számos élettani funkciójának szabályozásában. Egészséges emberekben homeosztatikus egyensúly áll fenn az immunrendszer működése és a bélflóra összetétele között.

Gasztroenterológia

BIO-KULT NEURÁVAL a nyugodtabb, egészségesebb életért
A bélflóra egy olyan komplex ökoszisztéma, amely részt vesz szervezetünk számos élettani funkciójának szabályozásában. Egészséges emberekben homeosztatikus egyensúly áll fenn az immunrendszer működése és a bélflóra összetétele között.

Fejfájás, migrén

A diszbiózis ismeretlen oka
Miért írtuk, hogy egy ok ismeretlen, amikor a cikk nyilván egy ehhez kapcsolódó új ténnyel igyekszik megismertetni az olvasót? Ismeretlen – abban az értelemben, hogy a most tárgyalandó terület teljesen kiesik a hagyományos orvoslás látóteréből, ugyanakkor igen jelentős befolyással bírhat egyes betegek esetében.

Gasztroenterológia

Probiotikum alkalmazása tejallergiás csecsemőkben hamarabb megszüntette az atópiás bőrtünetek fennállását
Mikrobiológiai vizsgálatok igazolták, hogy az AD-es csecsemők bélflórájában a diverzitás csökkent, Clostridium kolonizáció mutatható ki, a Bacteroidesek aránya pedig kisebb lesz.

Gyermekgyógyászat

A kontaminált bélszindróma felismerése egyszerű
Évről-évre nő azoknak a betegeknek a száma, akik emésztőrendszeri tünetekre, puffadásra, kellemetlen érzetre panaszkodnak, és a tüneteik mögött nem áll semmilyen szervi elváltozás.

Gasztroenterológia

Szalmonella, szalmonellózis oka, tünetei, lefolyása és kezelése
A szalmonellózis egyike azon betegségeknek, melyeket (leegyszerűsítve) ételmérgezéseknek nevezünk.

Gasztroenterológia

A gyógyszerek 70 százalékát (!) a bélbaktériumaink metabolizálják
Ritka az olyan közlemény, amely a végső konklúzióval nyitna. Mi most mégis ezt tesszük, mert fontosnak tartjuk, hogy ez a teljesen meglepő és igen lényeges információ biztosan eljusson az egészségügyi szakemberekhez.

Gasztroenterológia

Nem típusos mellkasi fájdalom: reflux vagy pánikbetegség?
A hirtelen fellépő mellkasi fájdalmat komolyan kell venni, lehet szívinfarktus, angina pectoris, vagy tüdőembolia is a tünetek mögött. Ha a vizsgálat ezeket kizárja, felmerül a panaszok egyéb eredete.

Gasztroenterológia

Miért ajánlott várandósság alatt és a szoptatási időszakban probiotikumot szedni? (Folytatás)
A magzat és a csecsemő szempontjai

Nőgyógyászat

Miért ajánlott várandósság alatt és a szoptatási időszakban probiotikumot szedni?
Az anyai szempontok

Nőgyógyászat

A perinatális szakban alkalmazott probiotikus kiegészítés hatása az anya és a születendő gyermek egészségére
A perinatális táplálkozási körülmények hosszú távon is kihatnak az anya és a gyermek egészségére és jóllétére.

Nőgyógyászat

A probiotikumok hatása a papillomavírus-fertőzés okozta cervicalis léziókban
Jelenleg nem állnak rendelkezésre standard gyógyszerek a humán papillomavírus (HPV) fertőzés kezelésére. Néhány, a gyakorlat szempontjából hasznos tényre hívjuk fel a figyelmet.

Nőgyógyászat

Ki legyen a karmester? A bél-agy tengely és a microbiom kapcsolata
Az utóbbi évtized tudományos kutatásai arra utalnak, hogy a bélflóra olyan anyagokat termel, amelyek közvetlen hatással vannak az agysejtekre, így az ún. neuronális transzkripció során a szervezet működését sokféle módon képesek szabályozni.

Gasztroenterológia

Az Alzheimer-kór és a bélflóra kapcsolata
Az Alzheimer-kór neurodegeneratív betegség, amely 45 millió embert érint világszerte, és CDC szerint a 6. helyen áll az összes felnőtt halálok között. A genetika kétségkívül meghatározó kockázati tényező a kór kialakulásában, amelyhez kockázati tényezőként a környezet és az életmód is hozzájárul.

Gasztroenterológia

Az epeműtétek utáni panaszegyüttes
Emésztőszervi ambulanciánkon gyakran elhangzik: „megműtötték az epémet, de a panaszaim változatlanok”.

Gasztroenterológia

A perinatális szakban alkalmazott probiotikus kiegészítés hatása az anya és a születendő gyermek egészségére
A perinatális táplálkozási körülmények hosszú távon is kihatnak az anya és a gyermek egészségére és jóllétére.

Nőgyógyászat

Nem tud lefogyni? A bélbaktériumok is okozhatnak túlsúlyt
Mi köze a bélbaktériumoknak a túlsúlyhoz? Elmondjuk!

Gasztroenterológia

Megjósolható, hogy melyik szerve lesz beteg: ezt mutatja meg a biológiai kora
Minden szervünk öregszik, csahogy nem egyszerre - meghatározható, hogy melyik mennyire gyorsan.

Probiotikumok

Diszbiózis, a bélflóra-egyensúly csökkenésének kevéssé ismert okai és helyreállításának lehetőségei
Még orvosi körökben sem teljesen ismert a diszbiózis jelenségének hármas természete. Teljesen nyilvánvaló, hogy a jellemzők között az első helyen áll a fakultatív patogén, illetve a patogén baktériumok elszaporodása.

Gasztroenterológia

A Crohn-betegség diagnosztikus és terápiás módszerei és a microbiom kapcsolata
A Crohn-betegség – a bélrendszer szegmentális gyulladásán alapuló kórkép – nem fertőző betegség, a gyulladásos bélbetegségekhez tartozik, hazánkban jelenleg mintegy 12 000-en szenvednek benne. Fő tünetei a hasmenés, hasi fájdalom, láz, véres széklet.

Gasztroenterológia

Szimbiotikumok a gyermekkori atópiás dermatitisz kezelésében
A szimbiotikumok (probiotikumok+ a növekedésüket segítő prebiotikumok) előnyös szerepéről több cikk jelent meg az elmúlt évtizedekben, elsősorban a gasztroenterológiai és a nőgyógyászati szakterületeken. Az utóbbi időben fölgyorsult a bőrgyógyászati szerepük kutatása is.

Gyermekgyógyászat

Probiotikumok és prebiotikumok alkalmazása újszülötteknél és csecsemőknél
Koraszülötteknél és csecsemőknél több kórkép megelőzésében és kezelésében kaphat szerepet a mikrobiom befolyásolása, a gondosan megválasztott mikroorganizmusok megfelelő mennyiségben való adagolása, vagyis a probiotikumos kezelés.

Gyermekgyógyászat

Inulin – egy titkozatos növényi rost, amely kommunikál a gazdaszervezettel
Az inulin egy vízben oldódó növényi rost, nevét az örménygyökér (Inula helenium) latin növényi nemezetségéről kapta. Összetett cukor (poliszacharid), amely a gyökérben, vagy a rizómában (gyökértörzs) halmozódik fel. Döntően fruktózegységekből áll, kevés glukózzal. Jellemző, hogy a humán bélben lévő enzimek nem tudják lebontani, és a bontás csak a vastagbélben indul meg, amelyet a bélbaktériumok végeznek el.

Gasztroenterológia

A mikrobiom és az ADHD – van-e a kettő között kapcsolat?
A modern életstílus következtében világszerte jelentősen csökkent a fertőző betegségek előfordulása, ezzel szemben nőtt az allergiás, autoimmun, metabolikus és mentális betegségek száma, amiben a mikrobiom is érintett.

Gasztroenterológia

A mikrobiom és az ADHD – van-e a kettő között kapcsolat?
A modern életstílus következtében világszerte jelentősen csökkent a fertőző betegségek előfordulása, ezzel szemben nőtt az allergiás, autoimmun, metabolikus és mentális betegségek száma, amiben a mikrobiom is érintett.

Gyermekgyógyászat

Kivédhető a poszt-covid, ha egészséges a bélflóra?
A poszt-covid-tünetegyüttes sajátos bélflórabeli eltérésekkel jár együtt. Mindez felveti a lehetőségét annak, hogy az egészséges bélflóra hozzásegíthet a poszt-covid tünetek megelőzéséhez, kezeléséhez.

Immunológia

A császármetszés kevéssé ismert következményei
Az elmúlt években egyre több adat áll rendelkezésre a császármetszéssel született gyermekek lehetséges káros egészségügyi következményeiről – szemben a hüvelyi úton születettekkel. A számos, mára már jól dokumentált mellékhatás közül emeljünk ki egyet, az elhízást.

Nőgyógyászat

Amiről keveset beszélünk: A COVID-19 és a poszt-COVID szindróma emésztőrendszeri tünetei
Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a COVID-19 fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy különböző súlyosságúak, és az egyes megjelenési formák kimenetele is más és más.

Gasztroenterológia

Néhány tipp a probiotikumok szedéséhez
A probiotikumok jótékonyan segítik szervezetünk bélflórájának munkáját. Azonban, mint minden készítménynél (legyen az gyógyszer vagy étrend-kiegészítő), a probiotikumok esetében is szem előtt kell tartanunk néhány szabályt.

Probiotikumok

A microbióta és az epesavak működésének kölcsönhatása
Az epesavak normális esetben a terminális ileumtól (vékonybél utolsó szakasza) kezdve – ahol felszívódásuk a legnagyobb mértékben történik – nem gyakorolnak káros hatást a normális bélflórára. Azonban epebetegségek esetén az epesavak ürülése rendszertelenné válhat, hasmenéses tünetek is felléphetnek.

Gasztroenterológia

Adalékanyagok. Kell ez nekünk? – interjú Dr Németh Alíz gasztroenterológussal
A mai kor emberének táplálkozására jellemző, hogy a boltokban kapható élelmiszerek sok cukrot, tartósítószert, adalékanyagot és színezéket tartalmaznak. Dr Németh Alíz gasztroenterológust, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, hogy ezek a feldolgozott élelmiszerek mennyit rontanak az emésztésünkön.

Gasztroenterológia

Élelmiszer-szabályozásról érthetően: a probiotikum-sztori
A közelmúltban élelmiszeripari szemmel meglepő eredményeket hozott egy magyarországi fogyasztói kutatás: a fogyasztók fele tisztában van azzal, hogy a probiotikumok élelmiszerekkel is bevihetők a szervezetünkbe, és többségük ezért szeretné, ha az élelmiszerek jelölésében szerepelne a probiotikumtartalom.

Probiotikumok

Megelőzhetők-e probiotikumokkal a gyermekkori légúti fertőzések?
A vírusos légúti fertőzések megelőzése és kezelése kapcsán a probiotikumok alkalmazása előnyös alternatíva lehet. Gyermekeknél a probiotikum és a C-vitamin együttes adása 30 %-kal redukálhatja az óvodai/iskolai hiányzások számát,- derül ki egy vizsgálatból.

Gyermekgyógyászat